Autor |
Wiadomość |
Joz
Kopfkrabbe

Steam ID: sc.com/id/joz
|
Retosik napisał: |
Magpie napisał: |
Mam pytanie, jak w ogóle prezentuje się kwestia ochrony smartfonów przed wirusami itp? Macie jakieś tego typu aplikacje zainstalowane na waszych telefonach? Czy każdy smartfon należy chronić czy tylko takie bardziej zaawansowane modele? Może trochę głupio się pytam, ale nie znam się zbytnio na tym, a chciałabym wiedzieć... |
Jak nie instalujesz aplikacji spoza sklepu play to raczej antywir jest niepotrzebny. |
Raczej na pewno. Google usuwa ze sklepu cokolwiek co może umożliwić zrobienie czegoś co w jakikolwiek sposób może narazić twój telefon. Coś jak nadopiekuńczy tatuś, który ubiera dziecko w cztery swetry w środku lata, tak na wszelki wypadek. |
|
|
  |
 |
ClassicGOD
Gonarch

|
Joz napisał: |
Raczej na pewno. Google usuwa ze sklepu cokolwiek co może umożliwić zrobienie czegoś co w jakikolwiek sposób może narazić twój telefon. Coś jak nadopiekuńczy tatuś, który ubiera dziecko w cztery swetry w środku lata, tak na wszelki wypadek. |
No właśnie problem jest w tym ze Google usuwa szkodliwe aplikacje zamiast lepiej zapobiegać ich przedostawaniu się do marketu. Jeżeli pobierzesz szkodliwa aplikacje zanim Google ja usunie to masz pecha. Owszem Google ma tradycje zdalnego usuwania szkodliwych aplikacji z telefonów ale imho nie powinni mieć możliwości usunięcia żadnej aplikacji z mojego telefonu bo tworzy to tylko precedens i kiedyś może im się zachciec usuwać aplikacje dla nich niewygodne. |
_________________ If you hold a UNIX Shell up to your ear can you hear the C ? |
|
  |
 |
Magpie
Gonarch
|
A samo surfowanie po internecie może narobić jakiejś szkody, nawet jeśli nie odwiedza się żadnych "podejrzanych" stron (czasem sprawdzam z telefonu pocztę i takie tam)? |
|
|
  |
 |
Spaqin
Headcrab wyjadacz

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
|
Nope. Absolutnie nic. Na Androidach najlepszym antywirusem jest zdrowy rozsądek i czytanie uprawnień aplikacji. |
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally
|
|
|
   |
 |
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1
|
Ma ktoś może z was Galaxy Nexusa (I9250) i mógłby mi powiedzieć czy jest sens przesiadania się z Xperii U na niego? Czy te dwa rdzenie wystarczają, czy jak u mnie mimo 2 rdzeni telefon zachowuje się tak jakby miał się zaraz zabić?  |
|
|
  |
 |
JiHAD^
Headcrab wyjadacz

Steam ID: FunkYoSelf
|
|
    |
 |
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów

Steam ID: - Sorcerer -
|
Zastanawia mnie ten nigdy nie kończący się łańcuch aktualizacji... Jakoś w programach na normalny komputer nie ma ich aż tylu. Wiecie może czym to jest spowodowane? |
 |
Elektryk
Headcrab pod napięciem

Steam ID: elektryk91
Xfire: wywalcie tą rubrykę bo Woozie tak każe!
|
Inny kultura "deployowania".
W, jak to nazwałeś, programach na normalny komputer nowe wersje wydaje się, gdy zbierze się duża liczba poprawek lub nowych funkcji. W aplikacjach mobilnych nowa wersja jest wrzucana do sklepu, kiedy tylko coś zostało przetestowane.
Często wynika to stąd, że klienci płacą podwykonawcy za nową funkcję w aplikacji mobilnej i chcą ją mieć natychmiast na produkcji. W programach na komputery zaś to firma, która wydaje aplikację jest też jej twórcą więc tu nie ma takiego pośpiechu.
Ponadto istotne jest to, że aplikacje na komputery trzeba aktualizować ręcznie, więc twórcy nie chcą za często męczyć użytkowników aktualizacjami. Na telefonach wszystko dzieje sie automatycznie więc wydanie nowej wersji może się odbyc bez zawracania głowy użytkowników.
Ok, na Macach np. też są automatyczne aktualizacje z AppStore, ale to zawsze wyświetla jakieś powiadmienie. Na telefonach ludzie są już przyzwyczajeni do dużej liczby powiadomień, ktore się odklikuje. |
_________________ Chcesz być zawsze na bieżąco z wiadomościami o Valve?
http://www.facebook.com/encyklopediaborealis |
|
    |
 |
|