Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 problem z płaskim i matowym oświetleniem map Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
grinder74
Świeży Headcrab



Dołączył: 22 Paź 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 16:26 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

przy probie odpalenia z konsoli niektorych map (te byly akurat pod EP2),
podczas jednej sesji dochodzi do pojawienia sie dziwnego bledu:
w wiec tak - mamy w katalogu z mapami 2 pliki mapa nr 1 i mapa nr 2,
na mapie nr 1 blad nie wystapi pod warunkiem ze zostanie ona uruchomiona
jako pierwsza, jesli najpierw uruchomie mape nr 2 to ona pierwotnie
posiada taka wade a dodatkowo zmienia ustawienia w innych mapach wczytywanych
po niej podczas tej jednej sesji, przy kazde kolejnej sytuacja jest "zerowana"

blad polega na nieprawidlowym generowaniu oswietlenia co sprawia ze
wnetrza sa przeswietlone i wygladaja "plasko", informacja o zdefiniowanych,
pojedynczych zrodlach swiatla jest ignorowana przez silnik

oczywiscie ta sytuacja ma miejsce niezaleznie od ustawien w opcjach
w menu glownym - bo tam niczego nie zmieniam

przyklady:
==========
1. dobrze: http://www.grinder74.com/temp/mapa_nr_01-dobrze.jpg
zle: http://www.grinder74.com/temp/mapa_nr_01-zle.jpg

2. dobrze: http://www.grinder74.com/temp/mapa_nr_02-dobrze.jpg
zle: http://www.grinder74.com/temp/mapa_nr_02-zle.jpg

czy ktos wie gdzie lezy przyczyna ? ew. w jaki latwy sposob mozna zniwelowac
ten problem kiedy wystapi, np jakas komenda z konsoli bez koniecznosci
wychodzenia do windowsa i ponownego odpalania menu glownego gry ?

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
Dabu
Fast headcrab
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 07 Maj 2007
Skąd: Ponyville

Steam ID: dabu

PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 16:30 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mi to wygląda na zwykły fullbright. Spróbuj w trakcie gry wpisać do konsoli najpierw sv_cheats 1, a potem mat_fullbright 0.

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailOdwiedź stronę autora
Dumb4ss
Stary Headcrab



Dołączył: 20 Sty 2008
Skąd: Gdańsk


Xfire: fokker1337
PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 21:21 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

1: Czemu to jest w dziale problemów HL1? [EDIT: Aha, to dział do obu HL ^_^ majne błąd]
2: Odpalasz mapy pod EP2 na zwykłym HL2?
3: To co wyżej, fullbright.

_________________
Image

SzasZ napisał:
kolejny zadowolony klient (ja). polecam mixona wysyła świetne odbyty ;].
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
grinder74
Świeży Headcrab



Dołączył: 22 Paź 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 21:46 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

wielkie dzieki za blyskawiczna odpowiedz - "fullbright" pomoglo Uśmiechnięty

ale drazac temat: w przypadku tej mapy: chernobyl_npp_sarcophagus
link: http://www.fpsbanana.com/maps/61483 - sposob nie chce zadzialac

to wlasnie ona byla przyczyna "przestawiania" parametrow oswietlenia
przy innych mapach wczytywanych jako kolejne w danej sesji,
jesli ona byla wczytywana jako pierwsza

na screenach widac ze mapa wyglada normalnie, a u mnie nie dosc ze jest
przeswietlona to dodatkowo brakuje na niej niektorych tekstur, moze ktos
bedzie mogl mi podac powod takich uporczywych bledow akurat w tym wypadku...

ps.
Dumb4ss napisał:
2: Odpalasz mapy pod EP2 na zwykłym HL2?

tak, zwykle HL2:EP2 z OB

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
Dumb4ss
Stary Headcrab



Dołączył: 20 Sty 2008
Skąd: Gdańsk


Xfire: fokker1337
PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 09:39 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A wtedy to się nie dziw że jakieś inne problemy mogą wystąpić.

_________________
Image

SzasZ napisał:
kolejny zadowolony klient (ja). polecam mixona wysyła świetne odbyty ;].
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
grinder74
Świeży Headcrab



Dołączył: 22 Paź 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 09:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dumb4ss napisał:
A wtedy to się nie dziw że jakieś inne problemy mogą wystąpić.

ale "wtedy" to znaczy kiedy ? nie bardzo rozumiem...

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
Dumb4ss
Stary Headcrab



Dołączył: 20 Sty 2008
Skąd: Gdańsk


Xfire: fokker1337
PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 10:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

HL2 dziala jeszcze na starszym Source, więc można się spodziewać różnych innych błędów: http://forum.freeware.info.pl/ ...

_________________
Image

SzasZ napisał:
kolejny zadowolony klient (ja). polecam mixona wysyła świetne odbyty ;].
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
grinder74
Świeży Headcrab



Dołączył: 22 Paź 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 10:20 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dumb4ss napisał:
HL2 dziala jeszcze na starszym Source, więc można się spodziewać różnych innych błędów...

dalej nie bardzo rozumiem... to pod czym mam to odpalac ? Uśmiechnięty
autor pisze zeby pod HL2:EP2 i tak odpalam, mam cos jeszcze zmieniac ?

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
Mixon
Headcrab 4 dead
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 02 Maj 2007


Steam ID: http://(sc).com/id/mixon/

PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 13:12 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

grinder74 napisał:
Dumb4ss napisał:
2: Odpalasz mapy pod EP2 na zwykłym HL2?

tak, zwykle HL2:EP2 z OB

grinder, tutaj chyba troszkę zmyliłeś Dumb4ssa, stąd to nieporozumienie. Ty zrozumiałeś, chyba, jako zwykły EP2 bez żadnych polepszaczy grafiki ani nic, a jemu chodziło o Half-Life 2 z 2004 roku Bardzo szczęśliwy

_________________
🦀🦀🦀
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
grinder74
Świeży Headcrab



Dołączył: 22 Paź 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 13:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mixon napisał:
grinder, tutaj chyba troszkę zmyliłeś Dumb4ssa, stąd to nieporozumienie. Ty zrozumiałeś, chyba, jako zwykły EP2 bez żadnych polepszaczy grafiki ani nic, a jemu chodziło o Half-Life 2 z 2004 roku Bardzo szczęśliwy


wybaczcie ta niekumatosc, to z pewnoscia kwestia wieku Oczko
dlaczego Dumb4ss zalozyl ze ja to odpalam pod HL2, skoro od poczatku pisalem
ze zgodnie ze specyfikacja mapy uruchamiam ja z konsoli w EP2 ?

byc moze ja czegos nie wiem... czy wersja HL2, ktora wyszla pierwotnie
w 2004 r. jest w jakis sposob bardziej uboga w stosunku do wydania z OB ?
moze w zwiazku z moja niewiedza w tej kwestii nie mozemy sie dogadac Oczko

a jesli nie, to w jaki sposob uruchomic te mape bez bledow ?

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
prabab
Rainbow Headcrab



Dołączył: 06 Maj 2007




PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 16:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

grinder74 napisał:
czy wersja HL2, ktora wyszla pierwotnie
w 2004 r. jest w jakis sposob bardziej uboga w stosunku do wydania z OB ?

Nie, ale Half-Life 2 ogólnie jest 'uboższe' niż EP2. Nagmatwali tylko - nie w tym tkwi Twój problem zdaje się Oczko.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
grinder74
Świeży Headcrab



Dołączył: 22 Paź 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 19:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

prabab napisał:
Nie, ale Half-Life 2 ogólnie jest 'uboższe' niż EP2.

dzieki za info, to zrozumiale, ale pomyslalem ze moze chodzic o cos jeszcze Uśmiechnięty

prabab napisał:
Nagmatwali tylko - nie w tym tkwi Twój problem zdaje się Oczko.

ok, w takim razie nadal czekam na propozycje jak to odpalic prawidlowo Uśmiechnięty

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)